Digitale Televisie

Digitale televisie betekent genieten van een uitstekende beeldkwaliteit. Bij digitale televisie worden de televisiesignalen 'digitaal' doorgegeven via de satelliet. Om de satellietsignalen om te zetten in beeld op uw televisie, heeft u een zogeheten satellietontvanger nodig. De satellietontvanger 'vertaalt' satelliet signalen naar beeld en geluid op uw televisie.

Hoe werkt het?

 

Een televisie- of radiostation zendt signalen naar de ASTRA-satelliet, dit is de zogenaamde uplink. De betreffende ASTRA-satelliet zendt de signalen vervolgens weer naar een bepaald gebied op aarde.

Dit specifieke gebied wordt de footprint van de satelliet genoemd. De footprints van de ASTRA 19,2- en 23,5-satellietposities, waar u de zenders uit de zenderpakketten van CanalDigitaal, dan wel TV Vlaanderen kunt ontvangen, bestrijken vrijwel heel Europa. Uw schotelantenne vangt het satellietsignaal op van de satelliet waar uw schotel op uitgericht is. De schotel weerkaatst het ontvangen satellietsignaal richting de LNB en deze geeft het signaal weer via de coaxkabel door aan uw satellietontvanger. Uw ontvanger controleert aan de hand van uw smartcard welke zenders u kunt kijken, en zet het signaal vervolgens om in uitstekend beeld en geluid voor weergave op uw televisie. Zo kunt u iedere dag genieten van alles wat digitale satelliettelevisie en -radio te bieden hebben. Of u nu thuis, op de camping of in uw vakantiehuisje bent, u kunt overal waar u vrij zicht op het zuiden heeft, genieten van digitale tv en radio via CanalDigitaal, dan wel TV Vlaanderen. U heeft geen vaste kabelaansluiting meer nodig.  Naast de bekende publieke en commerciële omroepen, kunt u via het ASTRA-satellietnetwerk ook honderden internationale radio- en tv zenders ontvangen. Deze internationale zenders zenden ongecodeerd uit, oftewel ze zijn 'vrij te ontvangen'. Dus zo kunt u genieten van een groot aantal Duitse, Italiaanse, Franse en Engelse zenders.

 

Wat heeft u nodig?

Wanneer u digitale tv en radio wenst te ontvangen via CanalDigitaal, dan wel TV Vlaanderen ontvangt u het televisie- en radiosignaal via het satellietnetwerk van SES ASTRA. Om het satellietsignaal te kunnen ontvangen, heeft u een aantal dingen nodig:

- CanalDigitaal / TV Vlaanderen smartcard
Met behulp van de smartcard kunt u uw favoriete programma's bekijken. De smartcard regelt namelijk uw kijkrechten en ontsleutelt de gecodeerde satellietsignalen.

- Satellietontvanger
De smartcard plaatst u in een (gecertificeerde) satellietontvanger. Er zijn vele soorten satellietontvangers verkrijgbaar, maar een gecertificeerde ontvanger is sterk aan te raden. De ontvanger zet de satellietsignalen die u ontvangt om in beeld en geluid en geeft deze met een SCART- of HDMI-kabel door aan uw televisie.

- Coaxkabel
Het is aan te raden om speciale coaxkabel voor satellietsignalen te gebruiken. Coaxkabel is in verschillende kleuren en diverse lengtes verkijgbaar. Uw satellietontvanger wordt met behulp van een coaxkabel bevestigd aan de LNB.

- LNB
De LNB is de ‘kop' die de satellietsignalen opvangt, het signaal bundelt en vervolgens door de coaxkabel doorgeeft aan uw satellietontvanger. De LNB wordt met behulp van de LNB-arm bevestigd aan uw schotel.

- Schotelantenne
Uw schotel onderschept het satellietsignaal en weerkaatst de signalen naar de LNB.

 

Zenderaanbod:

Wanneer u gebruik wilt maken van digitale televisie heeft u de keuze uit verschillende zenderpakketten van Canal Digitaal, dan wel TV Vlaanderen. Wenst u meer informatie omtrent de zenderpakketten , Klik hier